Patlamadan Korunma Dokümanı

Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik kapsamında ve TS EN 60079-10-1 Patlayıcı ortamlar- Bölüm 10-1: Alanların sınıflandırılması – Patlayıcı gaz ortamları, TS EN 60079-10-2 Patlayıcı ortamlar- Bölüm 10-2: Tehlikeli bölgelerin sınıflandırılması-Yanıcı toz atmosferler, TS EN 50272-2 Güvenlik kuralları – Sekonder akümülatörler ve akümülatör tesisatları – Bölüm 2: Sabit tesis akümülatörleri, TS EN 12215+A1 Kaplama tesisleri – Organik sıvı kaplama maddelerinin uygulanması için püskürtme kabinleri – Güvenlik kuralları, NFPA 654:2006 Toz Patlama Standardı ve NFPA 499 standartlarına göre patlamadan korunma dokümanı hazırlanır.

Yazı ekinde, patlamadan korunma dokümanı (taslak şeklinde) ve patlamadan korunma dokümanı hesap excelini paylaşıyorum. PKD metin bölümünde boşlukları doldurarak kolay bir şekilde raporunuzu oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda bu bilgilerden de faydalanabilirsiniz. PKD hesap exceli ile gerekli veri girişlerini yaptığınız zaman otomatik hesaplama yapacaktır. Veri girişi sekmesine gerekli bilgileri girin. Index sekmesinden hesaplama yapmak istediğiniz işlemi seçin. Son olarak ta ilgili sekmelere giderek sonuçları değerlendirin.

PKD hazırlarken ve uygularken aşağıdaki basit adımları izleyebilirsiniz. Kısaca özetlemeye çalıştım.

  1. Patlayıcı madde ve bulunduğu bölümleri belirleyin. Kimyasal maddelerin güvenlik bilgi formlarını inceleyin. Tozlu ortamlardaki tozları araştırın. Benzer tesislerin literatür bilgilerini araştırın.
  2. Boşalma (salım) kaynaklarını tespit edip derecelendirin. Derecelendirme yaparken aynı kaynakta birden fazla derecenin oluşabileceğini ihmal etmeyin.
  3. Havalandırma (doğal ve/veya cebri) ve seyrelme durumlarını inceleyin.
  4. Hesaplama için ilgili verileri toplayın. PKD hesap excelinde veri isimleri bulunmaktadır.
  5. Hesaplamayı yapın.
  6. Bölge tipi ve alanını belirleyin.
  7. Ekipman ve koruyuşu sistemleri belirleyerek mevcut durum ile karşılaştırın.
  8. Tutuşturma kaynaklarını belirleyin.
  9. Risk değerlendirmesi yaparak gerekli önlemleri alın.
  10. Eğitim verin.

Toz patlama hesaplamalarında, toz ölçümü yaptırmanızı tavsiye ederim. En kötü şartlar, normal şartlar ve düşük şartlarda farklı noktalardan yapılacak ölçüm sonuçlarının patlama limitleri ile karşılaştırılması yapılarak patlayıcı ortam oluşup oluşmayacağını belirleyebilirsiniz. Ölçüm yaptırmadan; salınım derecelerine göre sürekli salınım bölge 20, birincil salınım bölge 21 ve ikincil salınım bölge 22 olarak belirleyebilirsiniz. Toz boya kabinlerinde bölge 21 ve/veya 22 seçimini yapabilirsiniz. Toz patlamaları ile ilgili “Perrys Chemical Engineers Handbook” dokümanını inceleyebilirsiniz.

Modelleme için aşağıdaki programları kullanabilirsiniz. Aloha yazılı ücretsiz olması nedeni ile tercih edilebilir.

  • Aloha (Cameo – ABD)
  • Effects (TNO – Hollanda)
  • Phast (DNV Software – İngiltere)
  • Breeze (ABD)

Ekler:

  1. Patlamadan Korunma Dokümanı – indir
  2. Rapor İçinde Kullanılan Kimyasal Tabloları – indir
  3. PKD Hesaplama – indir
  4. PKD Hesap Tabloları – indir

4 Comments

  1. Şeyhmus Öner

    Eylül 18, 2019 at 3:33 pm

    HESAPLAMA TABLOSUNDA VERİ GİRİŞİNDE “J” İLE İLGİLİ BİR TABLO YOK AMA FORMÜLDE “J” EKLİ.. FORMÜL HATALI OLABİLİR Mİ? GÖZDEN GEÇİRDİNİZ Mİ?

    1. İlyas Bayraktar

      Eylül 18, 2019 at 4:33 pm

      Formülleri denedim bir hata yoktu. Veri girişinde J sütunu boş fakat formüllerde veri girişindeki J sütununa bir atıf yoktur. Sende deneyerek görebilirsin.

      1. Şeyhmus Öner

        Ekim 8, 2019 at 11:21 am

        acaba indirirken bir hata mı oldu? tekrar kontrol edip size dönerim

  2. MUSTAFA AKDAĞ

    Mayıs 31, 2020 at 11:40 pm

    Merhaba,
    İlyas Bey,
    PKD öğrenmeye çalışıyorum.
    Excel uygulamalarında iyi değilim.
    PKD hesaplama excel programını benimle korumasız olarak benimle paylaşabilir misiniz?
    Teşekkür ederim.
    Mustafa AKDAĞ
    mstfakdg6@gmail.com

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir