Kek

Hamur işi olarak yaptığım ilk ve en çok tarif Kek’tir. Annem ve ablamdan sürekli yapmasını isteyipte bana yapmamaları sonucu kendimi bu işe adadım ve müthiş kekler ortaya çıkarmaya başladım. Sonrasında tabi diğer tariflerde keki takip etti.

Malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • 3/4 su bardağı şeker
  • 1/4 su bardağı esmer şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ veya 120 gr oda sıcaklığında tereyağı
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım çay kaşığı karbonat

Yapılışı:

Yumurtaları karışana kadar iyice çırpın. Şekeri ilave edip kremamsı bir kıvama kadar çırpmaya devam edin. Kekin iyi kabarması için bu çırpma işlemi çok önemlidir. Süt ve sıvı yağı ekleyip sadece karışana kadar çırpın. Tereyağı kullanacaksnız süt ilave etmeden önce yumurtalı karışım ile çırpın. Katıları ayrı bir kapta birleştirin ve karıştırın. Eleyerek karışıma ilave edin. Spatula ile dıştan içe doğru kapatarak hava kabarcıklarını söndürmeden karıştırın.Kek kalıbını yağladıktan sonra karışımı kalıba dökün. Önceden ısıtılmış fırında, 180°C sıcaklıkta, fanlı ayarda, alt bölümde, 40-45 dakika pişirin. Kürdan ile pişme kontrolü yapın. Soğumaya bırakın ve kalıptan çıkartıp servis edin.

Kek Çeşitleri:

Yukarıdaki tarif benim klasik kek tarifimdir. Aşağıdaki tariflerde küçük dokunuşlar ile farklı lezzetlerde kekler yapabilirsiniz.

Kakaolu Kek: Un miktarından yarım su bardağı eksiltip yarım su bardağı kakao ilave edin. Tüm keki kakaolu yapabileceğiniz gibi hamuru ikiye bölüp yarısı kakaolu yarısı sade yapıp desen verebilirsiniz. Çikolata damlası, fındık ve ceviz ilave edebilirsiniz.

Çikolata Damlalı Kek: Karışıma 1 su bardağı çikolata damlası ekleyin. Çikolata damlalarını hamurun son haline unlayarak ilave edin. Unlamadığınız zaman dibe çökebiliyor. Ya da kekin un miktarını yarım su bardağı arttırarak yoğunlaştırabilirsiniz.

Limonlu Kek: Karışıma 1 limon kabuğu rendesi ve limon suyu ekleyin.

Limonlu-Kakaolu Kek: Hamuru ikiye bölüp yarısını limonlu ve yarısını kakaolu yapıp kalıba dökün. Ekşi ve tatlı tatlar birbirine çok yakışıyor.

Kumkuatlı Kek: Sıvı karışıma 5 adet kakule, 2 tatlı kaşığı ince çekilmiş ceviz, bir tutam tarçın ilave edin. Kekin un miktarını 3,5 su bardağı olacak şekilde ilave edin. En son olarak kabuğu ile birlikte küçük küçük doğradığınız 12-13 adet kumkuatı ilave edin.

Çaylı Kek: Çayınızı demleyin ve 1 su bardağı tavşan kanı çayınızı soğumaya bırakın. Bu tarifte süt yerine çay kullanacağız. Kekin un ölçüsü 2 su bardağı olacaktır. İlave olarak yarım su bardağı kakao eklenecektir.

Havuçlu Kek: Sıvı karışıma; 3 adet havuç (150 gr) rendelenerek ilave edilir. ½ çay kaşığı toz zencefil, bir tutam muskat (rende), 1 tepeleme çay kaşığı toz tarçın, 2 çay kaşığı haşhaş ilave edilir.

Kuru Meyveli Kek: Sıvı karışıma; 5 adet kakule, 1 çay kaşığı tarçın, ½ su bardağı kuru kayısı, ½ su bardağı kuru yabanmersini, ½ su bardağı kuru üzüm, 1 adet portakal veya limon kabuğu rendesi ilave edilir.

Orman Meyveli Kek: Sıvı karışıma; 5 adet kakule, ½ su bardağı böğürtlen, ½ su bardağı ahududu, ½ su bardağı vişne ilave edilir. Ben meyveleri donuk olarak kullandım. Çözünmeden fırına vermeye özen gösterin.

Cennet Hurmalı Kek: Süt yarım su bardağı, sıvı yağ bir çay bardağı ölçüsünde olacaktır. Sıvı karışıma; 1 çay kaşığı tarçın, ½ su bardağı ceviz, 1 adet limon kabuğu rendesi, 1 tutam muskat ve 3 adet cennet hurması eklenecektir. Cennet hurmalarını el blendırından geçerek püre haline getirin.

Mısır Unlu Kek: Sıvıyağ yerine 125 gr oda sıcaklığında tereyağı, un yerine 2+3/4 su bardağı mısır unu ölçüleri olacaktır. Sıvı karışıma; ½ su bardağı ceviz, 1 adet limon kabuğu rendesi ilavesi yapılacaktır.

Tahinli Kek: Tarif için tıklayınız.

Balık Kek: Tarif için tıklayınız. Reçetesi tamamen bana ait olan çok farklı ve özel bir kek.

Notlar:

  • Kekin iyi kabarması için yumurtaların kabarana kadar yani içlerine havayı hapsedene kadar çırpılması gerekmektedir.
  • Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
  • Kekin üzerini dövülmüş fındık ile süsleyebilirsiniz. Kek pişerken fındıklarda kavrulmakta ve güzel bir tat vermektedir.
  • Kek içine konulacak fındıkları, öncesinde biraz kavurup kek içine ilave ettiğinizde güzel bir tat ortaya çıkar.
  • Küçük kek kalıpları kullanarak top kekler yapabilirsiniz. Görsel olarak çok güzel oluyor.

Afiyet Olsun…

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir