Künefe

Kebap üstüne ne iyi gider diye bana sorarsanız aklıma ilk olarak künefe gelir. Et varsa bir de şerbetli tatlı varsa ben kesin varım J Künefe ile ilk tanıştığım zamanlarda tekli porsiyonlar vardı. Bazen tek başıma bazen de paylaşarak yiyorduk. Sonralarda çiftli porsiyonlar yapmaya başladılar. Çiftli porsiyon varken bize tekli porsiyon yemek yakışmaz tabi J Şimdilerde de peynir yerine kaymaklı, fıstıklı vb. çeşitleri çıktı. Şerbetli tatlı ve kadayıf sevdiğim için ben her türlü yiyorum. Bu tarifte klasik peynirli künefe denedim. Sonraki denemelerinde kaymak ve fıstıklı yapmayı düşünüyorum.

Malzemeler:

  • 350 gr kadayıf
  • 175 gr tereyağı (tercihen sadeyağ)
  • 250 gr peynir (tuzsuz yayla peyniri, künefe peyniri, dil peyniri, çeçil peyniri)
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

Üzeri için Malzemeler:

  • Kaymak
  • Toz fıstık

Yapılışı:

Şeker ve suyu tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştırın. 5-10 dakika kaynatın. Ocaktan almadan 1-2 dakika önce limon damlası ilave edin. Şerbetin soğuması için kenara alın. Şerbet oda sıcaklığında olmalıdır.

Kadayıfı elinizle küçük küçük koparın. Tereyağını eritin ve oda sıcaklığına gelince kadayıfa 3-4 seferde ekleyerek güzelce karıştırın. 30 dakika kadar dinlendirin. Zamanınız yoksa dinlendirmeden devam edebilirsiniz. 22 cm’lik bir alüminyum tepsiyi tereyağı ile yağlayın. Tepsinizin alüminyum olması önemlidir. Kadayıfın yarısını tepsiye alın ve sıkıştırın. Künefe peynirini rendeleyin. Peynir olarak tuzsuz yayla peyniri, künefe peyniri, dil peyniri, çeçil peyniri ve karışımlarını kullanabilirsiniz. Peyniriniz ne kadar güzel olursa künefe de o kadar güzel olacaktır. Kadayıfın üzerine yayın. Tepsinin kenarlarına gelmesin. Yoksa eriyip tepsiye yapışabilir ve yanabilir. Kalan kadayıfı da tepsiye yayın ve sıkıştırın. Aynı tepsiden bir tane daha varsa onu da tereyağı ile yağlayın. Kısık ateşte künefenizi pişirin. Güzelce kızardığından emin olun. Diğer tepsinize ters çevirerek diğer tarafını da aynı şekilde kızartın. Sıcak kadayıfa soğuk şerbeti dökün. 1-2 dakika dinlendirip üzerine kaymak, dondurma, fıstık serpip sıcak servis edin.

Notlar:

  1. 22 cm’lik tepsiden 6 kişilik künefe çıkmaktadır.
  2. 30 cm’lik tepsiden 10 kişilik künefe çıkmaktadır. Malzeme miktarları; 500 gr künefe, 250 gr tereyağı, 350 gr peynir, 2 su bardağı şeker, 2 su bardağı su ve 5-6 damla limon suyudur.

Afiyet Olsun..

 

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir