İSG İstatistik

İş güvenliğinde istatistik tutmak çok önemlidir. Tutulan istatistikler doğru yorumlanır ve gerekli tedbirler alınırsa iş kazalarının önüne geçmek mümkün olacaktır.

Kendim için hazırladığım formu sizler ile paylaşacağım. Biraz detaylı olup bu yazımda sadece İSG kısmına ait bilgiler vereceğim. Çevre ve Enerji konularına ayrı yazılarda değinmek istiyorum.

Yaşanan kazalarda detaylı bilgiler toplanmalıdır. Formda benim topladığım bilgileri görebilirsiniz. Daha fazlasını da eklemek mümkündür. Burada dikkatinizi çekmek istediğim konu kaza nedenleridir. Nedenleri iki sütuna ayırdım. Birincisinde ana başlıklar bulunmaktadır. İkinci başlıkta ise detay nedenler yer almaktadır. Analiz yaparken benim çok işime yarıyor.

Ramak kala olayların kayıt altına alınması için de hemen hemen her eğitimde çalışanlara önemini anlatıyorum. Bana gelen sözlü bildirimleri, çalışan ile birlikte kayıt altına alarak alışkanlık haline getirmeye çalışyorum. Fabrika içerisine de iki ayrı noktaya ramak kala formlarını bırakarak ulaşılabilir hale getirdim. Bir de ödül sistemi oluşturarak teşvik etmeye çalışıyorum.

İş kazalarını analiz ederken aşağıdaki verilerden de yararlanıyorum. Kaza sayılarını bu verilerle kıyaslayarak aralarında bir bağlantı var mı? alabileceğim bir tedbir olabilir mi? değerlendiriyorum.

  • Üretim verileri
  • Bölümlere ait çalışan sayıları
  • Çalışan sirkülasyonları
  • Adam-saat çalışma süreleri
  • Fazla mesai süreleri

Harmanladığım verileri grafikler üzerine göstererek, bir önceki yılın verileri ile karşılaştırabiliyorum. Kendime koyduğum sınır değerleri kontrol edebiliyorum. Aynı zamanda yönetime de detaylı ve güzel bir rapor sunabiliyorum. Elinizde sayısal bir kanıt olduğu zaman istediğiniz tedbiri yaptırmakta kolay olmaktadır.

İSG İstatistik formunu indirmek için tıklayınız.

Sizde kendi ilaveleriniz ile detaylı bir istatistik tutarak iş kazalarını azaltmanız dileğiyle…

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir