Dondurma

Sıcak yaz aylarının serinleten lezzeti, bol bol süt kokan Dondurmayı, bazen külahta bazen cupta bazen ise direk kutusundan afiyetle yeriz. Benim favori tercihim ise kağıt helva arasında yemektir. Denemediysen mutlaka deneyin derim 🙂

Az malzeme ve kolay yapılabilecek bir tatlı fakat donma sürecinin homojen olması ve buzlanmaması için sürekli dolaptan çıkartıp karıştırma işlemi insanı fenalaştırabiliyor. Arada gidip marketten alsak daha mı iyi olur demedim değil. Bir gününüzü ayırmanız gerekecek ya da karıştırma işlemini birine devretmeniz lazım 🙂 Sonuç olarak dondurmayı tattığınız zaman bu kadar uğraşa değdi diyeceksiniz.

Malzemeler:

  • 5 su bardağı keçi sütü
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı (10 gr) salep
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz antep fıstığı (fıstıklı dondurma için)

Yapılışı:

Dondurma tarifine geçmeden tercih edeceğiniz sütten bahsetmek istiyorum. Yoğun kıvamlı sütler yani keçi, manda sütleri ile dondurma daha güzel olmaktadır. Süt alırken güvendiğiniz yerden almakta önemlidir. Yaz aylarında hava sıcak olduğundan hayvanlar daha çok su içmekte ve sütleri de sulu olmaktadır. Sütçünüz de ilave su katıyor ise oda cabasıdır. Tercih olarak keçi ve manda karışımı kullanabilirsiniz. Benim sütçüde keçi vardı keçi sütünden yaptım. Gelelim yavaş yavaş tarife… Sütü süzerek tencereye alın ve 15-20 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra dolaba kaldırıp ertesi gün dondurma yapımına geçebilirsiniz. Sütün yağı ile birlikte 1 litre sütü tencereye alıp ısıtmaya başlayın. Ilındıktan sonra salep ve şekeri ilave edin. Süt kaynayana kadar çırpma işlemi yapın. Mikser kullanabilirsiniz. 5 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın. Vanilya ilave edip çırpın. Oda sıcaklığına gelene kadar tahta kaşıkla havalandırarak karıştırın. Fıstıklı yapmak isterseniz dondurucuya atmadan önce toz antep fıstığı ilave edip karıştırın. Oda sıcaklığına gelen dondurmayı kapalı bir kaba koyarak dondurucuya atın. 2 saat sonra çıkarıp karıştırın ve dondurucuya atın. 3 saat aralıklarda dondurucudan çıkararak blendır ile 3 dakika sürede iyice çırpın. Dondurma çırpma işlemini yapamayacağımız katılığa gelinceye kadar işlemi tekrarlayın (bu işlem 4-5 defa sürüyor). Son olarak sert bir kaşık ile dondurmayı döverek karıştırın. Dondurucuda 5 saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun..

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir