Pandispanya

Pasta serüvenimin ilk ürünü pandispanya… Benim için pastacılığın mutfakta ayrı bir yeri var. Birden fazla ürün yapıyorsunuz, bunları birleştiriyor, süslüyorsunuz. Ortaya size ait bir eser çıkıyor. Bunun başlangıcında da pandispanya var. Aşağıdaki gibi garanti bir Pandisya ve lezzetli bir kremanız varsa yapacağınız pastanın kötü olma şansı yoktur.

Malzemeler:

  • 6 adet yumurta
  • 1 tutam tuz
  • 1 su bardağı (185 gr) şeker
  • 1,5 su bardağı (180 gr) un
  • 2 yemek kaşığı ılık su
  • 1 paket vanilya

Yapılışı:

Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayrı kaplara alın. Yumurta aklarını bir tutam tuz ile köpürene kadar çırpın. Şekerin yarısı kadarını azar azar ilave edip çırpmaya devam edin. Kabı ters çevirdiğiniz zaman kaba yapışacak bir kıvam olması gerekmektedir. Yumurta sarılarını geriye kalan şeker ile 7-8 dakika beyazlayana kadar çırpın. Ilık su ekleyerek biraz daha çırpın. Yumurta aklarını, yumurta sarılarının üzerine 2-3 seferde ilave ederek spatula ile dıştan içe doğru kapatarak karıştırın. Bütün katıları bir kaba alıp karıştırın. Sıvıların üzerine 2-3 seferde eleyerek ilave edin. Spatula ile dıştan içe doğru kapatarak karıştırın. Çember kalıbın altına yağlı kâğıt serip yanlardan akmaması için sıkıştırın. Çember kalıbı kesinlikle yağlamayın. Hamuru kenarlardan içe doğru dökerek kalıba yayın. Önceden ısıtılmış 170 ºC de fırında, fanlı ayarda, alt bölümde,  30-35 dakika pişirin. Pandispanya piştikten sonra fırından hemen çıkartmayın, 2-3 dakika sönmüş fırında bekletin. Kalıptan bir bıçak yardımı ile çıkartıp tel üzerine ters çevirerek soğumaya bırakın.

Notlar:

  1. Tüm malzemeler oda sıcaklığında olması gerekmektedir.
  2. 22 cm’lik kalıp kullanırsanız 3 katlı bir pasta yapabilirsiniz. 26 cm’lik bir kalıp kullanırsanız 2 katlı bir pasta yapabilirsiniz. 2 adet 14 cm’lik kalıplarda 3’er katlı pasta veya birleştirip çok katlı bir pasta yapabilirsiniz.
  3. Pandispanyanızın sönmemesi için; çember kalıbı yağlamayın, piştikten sonra sönmüş fırında 2-3 dakika bekletin, fırından çıkardıktan hemen sonra kalıptan çıkarıp tel üzerine ters çevirerek soğumaya bırakın.
  4. Kakaolu pandispanya hazırlamak isterseniz 25 gr kakao ekleyip un ölçüsünden 25 gr eksiltmeniz gerekir.
  5. Pandispanyanıza rendelenmiş limon kabuğu veya portakal kabuğu ilave ederek aromatik lezzetler elde edebilirsiniz.

Afiyet Olsun…

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir