Pastel de Nata – Belem Turtası

Kat kat ve çıtır hamuru ve yumuşacık aromalı kreması ile diğer bir adı da Pasteis de Belem olan Portekiz’in simgesi olan bir tatlı.. 1820’li yıllarda Portekiz’de  tüm manastırlar kapanmaya ve manastırlarda kalan din adamları ve işçiler işsiz kalmaya başlıyor. Jerónimos Manastırı ayakta kalabilmek için kendine bir gelir kaynağı oluşturmak için bir tatlı (pasteis de belem) yapıp Belem kasabasındaki şeker fabrikasında satmaya başlıyor. 1934 yılında manastır kapanıyor ve tatlının tarifi fabrikaya satılıyor.  1937 yılında ise fabrikanın sahipleri pasteis de belem fabrikasını kuruyor.

Malzemeler:

  • 8 adet tereyağlı milföy hamuru (oda sıcaklığında)
  • 250 gr şeker
  • 125 ml su
  • 1 parça portakal kabuğu
  • 1 parça limon kabuğu
  • 1 çubuk tarçın
  • 250 ml süt
  • 30 gr un
  • 5 adet yumurta sarısı

Üzeri için Malzemeler:

  • Tarçın

Yapılışı:

Şeker, su, tarçın, portakal ve limon kabuğunu bir sos tenceresine alın ve orta ateşte karıştırmadan sallayarak şekerin erimesini sağlayın. 5 dakika kadar kaynatıp kenara alın. Portakal ve limon kabuk miktarı olarak boydan boya bir parça ve bir de yarım parça koydum. Siz daha fazla da koyabilirsiniz. Beyaz kısmını almamaya özen gösterin. Tarçın miktarını da yarım parça arttırabilirsiniz. Tarifte verdiğim ölçüler benim ağız tadıma göre güzel oldu.

Süt ve unu bir sos tenceresine alıp karıştırın. Orta ateşte muhallebi kıvamına gelen kadar karıştırın ve bir taşım kaynatın. Ocaktan alıp üzerine şerbeti yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Soğuması için kenara alın. Hamur çalışmasını tamamladıktan sonra yumurta sarılarını birer birer ilave edip el ile çırpın. Süzerek bir kaba aktarın.

8 parça milföy derken satın aldığınız paketlerde ikili birleşik olarak bulunmaktadır. İkili birleşik parçaları bölmeden toplamda 4 parça ile çalışma yapacağız. Kısa kenardan başlayarak uzun kenar boyunca rulo yapın ve 3 eşit parça bölün. Toplamda 12 adet çıkacaktır. Muhallebi ölçüsü de yeterli gelmektedir. Muffin kalıbınızı ya da silikon kalıplarınızı tereyağı ile yağlayın. Böldüğünüz parçaların iç kısmı yukarı ve aşağı bakacak şekilde muffin kalıbınızın ya da silikon kalıplarınızın ortasına koyun baş parmaklarınızı ıslatıp bastırarak kalıplarınıza yayın. Kalıpların biraz üstüne çıkması gerekmektedir. Benim muffin kalıbım olmadığı için silikon kalıplar ile çalıştım ve biraz zorlandım. İsterseniz de tezgah üzerinde açıp kalıp içerisine koyabilirsiniz.

Milföy içlerine 1 parmak kadar boşluk kalacak şekilde kremanızı paylaştırın. Önceden ısıtılmış fırında 250°C sıcaklıkta, alt üst ısıtmada, alt bölümde kenarları hafif kızarana kadar pişirin. Sonrasında fırın ayarını ızgara olarak değiştirip üst bölüme alın. Üstleri kızarana kadar pişirin. Ilındıktan sonra üstlerine tarçın serperek servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun..

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir