Seveso – BEKRA
Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik kapsamında işletme; kapsam dışı, alt seviyeli kuruluş veya üst seviyeli kuruluş olarak yükümlülüklerini yerine getirmelidir.
İlk olarak yapılması gereken yönetmelik ekinde belirtilen tehlikeli maddelerin bulundurulup bulundurulmadığı ve maksimum depolama miktarına göre değerlendirme yapılarak bildirimin yapılmasıdır. Bu değerlendirmeyi yapabilmek için bir excel hazırladım. Tehlikeli maddelerin bilgilerinin girilmesi sonucunda işletmenin yönetmelikte tanımı yapılabilmektedir.
Seveso – BEKRA değerlendirme dokümanını indirmek için tıklayınız.
Değerlendirme sonucu işletme, alt seviyeli kuruluş veya üst seviyeli kuruluş çıkması durumunda ilk olarak kantitatif risk değerlendirmesi yapması gerekmektedir. Metedoloji olarak Bow Tie metodu kullanılabilir. Bow Tie metodu Hata Ağacı Analizi ve Olay Ağacı Analizinden oluşmaktadır. Hata Ağacı Analizine başlamadan önce kök nedenler Tehlike ve İşletilebilirlik Analizi (HAZOP) ile belirlenir. Kök nedenlerden Hata Ağacı Analizi ile kritik olaylara ulaşılır. Kritik olaylar; yangın, patlama, toksik yayılım olabilir. Olay Ağacı Analizi ile de sonuçlara ulaşılır. İki yöntemde de kantitatif hesaplama yapılarak olasılık değerleri elde edilir. Senaryolar oluşturulur. FN eğrileri çizilir. Bow Tie metodu ile birlikte LOPA Bariyer Analizi metodu dikkate alınır. İşletmeci, kantitatif risk değerlendirmesine göre belirlediği tehlikeli ekipmanlar için senaryo edilen her bir büyük kazanın her türlü sonucunun meydana gelme frekansını 1×10-4/yıl seviyesine veya bu seviyeden daha küçük bir seviyeye indirmek zorundadır.
Risk değerlendirmesi metotlarının detayları için tıklayınız.
Patlamadan Korunma Dokümanı hazırlanması gerekmektedir. Bu doküman sonucunda risk konturleri belirlenmiş olunur.
Patlamadan Korunma Dokümanı detayları için tıklayınız.
İşletme, alt seviyeli kuruluş olması durumunda “Büyük Kaza Senaryo Dokümanı” ve “Büyük Kaza Önleme Politikası”; üst seviyeli kuruluş olması durumunda “Büyük Kaza Senaryo Dokümanı”, “Güvenlik Raporu” ve “Dahili Acil Durum Planı” hazırlar/hazırlatır.
Fikret ŞAN
Mart 18, 2019 at 9:36 amMerhabalar İlyas Bey;
Öncelikle tüm çalışmalarınız için sizleri içtenlikle kutlarım. BEKRA Yönetmeliği ve Tebliğleri doğrultusunda;
1.Güvenlik Raporu,
2.Dahili Acil Durum Raporu,
3.Harici Acil Durum Raporu,
Hazırlama konusunda bizlere “REHBER” olabilecek örnekler konusunda yardımcı olabilirmisiniz?.İyi çalışmalar.
admin
Mart 19, 2019 at 5:30 pmFikret Bey, yorumunuz için teşekkür ederim. Bu zamana kadar çalışma hayatımda bir tane üst seviyeli kuruluş ile çalıştım. O zamanlarda Seveso I olduğu dönemlerdi. Bildirimleri yaptık, ön hazırlık yaptık fakat yürürlüğe girmedği için tamamlayamadık. Elime geçen bir doküman olursa gizlilik şartlarına göre paylaşabilirim.